Mennyi áramot fogyaszt egy klíma?.. Tévhitek és valóság..!

Megosztás!

Mennyit fogyaszt egy klímaberendezés?  Több mindentől is függ, de általánosságban elmondható, hogy a legújabb,, modernebb modellek egyáltalán nem fogyasztanak sokkal több áramot, mint az sokan gondolják.

Általánosságban elmondható, hogy egy modern, korszerű, inverteres klíma a (leggyakrabban kiépített 3,5 kW-os névleges teljesítményével) körülbelül 600-1000 watt környékén fogyasztja óránként az áramot. Fontos tudni, hogy , amikor már megtörtént a lehűtés fázisa és a klímánk  kisebb üzembe kapcsol (inverter). Akkor 300-600 watt környékén lesz a folyamatos fogyasztása a hűtés függvényében. Mivel nem 24 órás folyamatos üzemben használjuk a klímát, hanem inkább időszakosan, kb. 5-6 óra időtartamú használattal  nagyjából megsaccolhatjuk a várható fogyasztást.

“Sokszor megkapjuk a kérdést, hogy mennyivel növeli majd meg a teljes villanyszámlát havonta egy klímaberendezés.? ”

Hűtés…

Erre ismét nem lehet 100%- os választ adni , hisz nem vagyunk egyformák, mindenki más hőfokban érzi jól magát, nem egyformán szigeteltek a házaink/lakásaink stb. stb. , még lehetne sorolni a sok külső tényezőt. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy átlagos  lakás és egy darab működő klíma esetében 6.000-8.000Ft/hó -ra saccolható a várható villanyszámla növekedés. Tapasztalataink és ügyfelek elmondása alapján, mivel egy nyáron vannak intenzívebb napok, hónapok (2-3 hónapot  intenzívebb hűtés) körülbelüli szezonális költség olyan 20-25.000Ft-ra tehető/szezon .

Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy a költségeket nagyban befolyásolja a klíma típusa, energetikai besorolása „EER, SEER, COP, SCOP” értéke, a használati szokások, az elvárt hűtési intenzitás, a lakás benapozottsága, szigeteltsége, ablakok helyzete és fekvése.

Fűtés…

Itt a szezonális hatékonyságot a SCOP (szezonális fűtési energiahányados) mutatja meg. Egy átlagos klíma SCOP értéke 4, tehát így az óránkénti maximum fogyasztás fűtési üzemmódban 38 Ft körül alakul. Nem árt azt is figyelembe venni, hogy Magyarországon több fűtésre van szükség, mint hűtésre, ezért fűtési üzemmódban többet fog menni a klíma, ezáltal a fogyasztása is magasabb lesz a hűtési üzemmóddal összevetve. Évente nagyjából 1000 kWh áramot fogyaszt el egy légkondícionáló fűtési üzemmódban, ami éves szinten 38 000 Ft költséget jelent. Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy a többi fűtési mód egytől egyig drágább, arról nem is beszélve, hogy mennyivel környezetszennyezőbbek.

PONTOS FELMÉRÉSSEL KAPCSOLATBAN KÉRJEN INGYENES SZAKTANÁCSADÁST!

Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére!

 

 

További bejegyzések

Az inverteres és on-off klíma…

Az inverteres és a hagyományos klímakészülékek közti legalapvetőbb eltérés a fordulatszám-szabályozás. Ennek révén kevesebb és fokozatosabb terhelés mellett nagyobb szintű hűtési és fűtési hatékonyságot érhetünk

Tovább olvasom »

Légkondicionáló és klíma

A légkondicionáló másik, rövidebb elnevezése a klíma, melyet az éghajlat után kapta, mivel a készülék mesterségesen képes adott hőmérsékletet, vagyis klímát létrehozni. A légkondícionáló szóösszetétel második tagja, a kondíció (állapot, feltétel) olyan

Tovább olvasom »
Shopping Cart